Vă rugăm așteptati...


Cu ce se ocupă medicina internă?

Medicina internă este specialitatea medicală care evaluează integral starea de sănătate a pacienților, vizează atât istoricul pacientului, cât și afecțiunile acestuia, asigurând un diagnostic corect, o integrare adecvată a tuturor afecțiunilor medicale și un plan de tratament în cazul afecțiunilor acute sau cronice ale unuia sau mai multor organe interne.

În ce constă consultația de medicină internă?

Medicul internist face mai întâi o evaluare a sănătății întregului organism prin anamneză și examen clinic obiectiv. Acesta verifică aspectul pielii, al ganglionilor limfatici, funcționarea aparatului respirator (în special al fumătorilor – concentrația oxigenului în sângele periferic), sănătatea inimii (tensiunea arterială, puls, depistarea unor aritmii, etc), circulația sângelui, sănătatea ficatului și a restului organelor interne.

În urma evaluării, acesta poate recomanda un set de analize de rutină și eventual completarea cu alte analize specifice, în funcție de afecțiunile sau predispozițiile specifice ale fiecărui pacient.

Dacă specialistul îți recomandă să îți testezi glicemia, nivelul colesterolului sau să efectuezi investigații imagistice, nu ezita! Cunoașterea organismului tău este foarte importantă în luarea unor decizii corecte pentru o viață mai sănătoasă și liniștită.

De obicei, pacienții revin la controlul de medicină internă la maxim 30 zile de la consultație, pentru interpretarea analizelor și stabilirea planului de tratament: regim igieno-dietetic și medicamentos.

Principalele boli ce pot fi diagnosticate și tratate în cabinetul de medicină internă sunt:

  • Schelet osos și articulatii: reumatisme degenerative și inflamatorii, poliartrită reumatoidă, osteoporoză;
  • Sânge: anemii, depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii);
  • Inima: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă.
  • Plămâni: bronșită cronică, astmul bronșic, BPOC, pneumonie, traheobronșită acută, sarcoidoză, depistare cancer;
  • Stomac: gastrită, ulcer, boală de reflux, depistare cancer;
  • Ficat: hepatită cronică virală, ciroză, steatoză (ficat gras), dischinezie și calculi biliari (pietre), depistare cancer;
  • Colon: colon iritabil, depistare cancer;
  • Rinichi: litiază renală (nisip și pietre), infecții urinare, pielonefrită, insuficiență renală cronică (primul stadiu);
  • Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut), obezitatea, gută, diabet și boli ale tiroidei;
  • Boli de sistem: lupus, sclerodermie, vasculite (boala Wegener etc.).

Toate drepturile rezervate amaliacalinoiu.ro