Vă rugăm așteptati...


Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subţire, colonului, ficatului, vezicii biliare și a pancreasului.

Uneori, pacientii apelează la sfatul farmacistului pentru un episod diareic, pentru arsuri retrosternale, sau vărsături? De multe ori, farmacistul v-a recomandat medicaţia corectă, v-aţi simţit bine o perioadă şi apoi manifestările clinice au reapărut. Şi asta, pentru că, nu aţi tratat cauza care a determinat apariţia simptomelor, sau nu aţi urmat în paralel tratamentului medicamentos şi un regim alimentar adecvat, sau durata tratamentului a fost prea scurtă.

Sunt o serie de afecţiuni care necesită o monitorizare pe termen lung a pacientului, sau screening pentru membrii familiei (hepatitele virale), dozări periodice ale analizelor de laborator. Pentru acestea există ghiduri (EASL, AASLD) special concepute şi care se modifică periodic în funcţie de noutăţile care apar în urma studiilor clinice.

Concluzie: nu ezitaţi să apelaţi la medicul gastroenterolog atunci când aveţi senzaţie de arsuri pe esofag, greaţă, gust acru/amar, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal, balonare, oboseală, sau vi s-a spus ca probele de ficat nu sunt “tocmai bune”.


Toate drepturile rezervate amaliacalinoiu.ro